Ενεργειακό τζάκι και Ενεργειακή σόμπα: Οι 2 λύσεις στην ενεργειακή κρίση

Έχει αρχίσει να μπαίνει σιγά σιγά ο χειμώνας, το κρύο συνεχώς αυξάνεται και η ανάγκη για να επιλέξουμε τον τύπο εκείνο θέρμανσης που θα μας εξυπηρετεί καλύτερα όλο και μεγαλώνει.  Από την άλλη, η αύξηση της τιμής του πετρελαίου και του ηλεκτρικού ρεύματος φαίνεται να κυριαρχεί στον τομέα της ενέργειας, με αποτέλεσμα να δυσκολεύει την καθημερινότητά μας.  Ήρθε όμως η στιγμή να απαλλαγείς από τα υπέρογκα ποσά που πρέπει να πληρώνεις στο πετρέλαιο, καθώς και στο ρεύμα για να καλύπτεις τις ανάγκες σου. Είμαστε εδώ για να σου προτείνουμε σύγχρονους και πιο αποδοτικούς τρόπους θέρμανσης για να έχεις πάντα το σπίτι σου ζεστό και τα οικονομικά σου υπό έλεγχο!

Τόσο το  ενεργειακό τζάκι όσο και η ενεργειακή σόμπα είναι οι δύο πιο σύγχρονοι και κυρίως πιστοποιημένοι τρόποι θέρμανσης. Όποιο από τα δύο κι αν διαλέξεις, θα διευκολυνθείς και παράλληλα θα μειωθούν τα έξοδα που πρέπει να καταβάλλεις για να έχεις στο σπίτι σου ικανοποιητική θέρμανση. Πάμε να δούμε μαζί ποιο είναι πιο αποδοτικό και κατάλληλο για τις ψυχρές νύχτες του χειμώνα…

1. Το ενεργειακό τζάκι παρέχει ένα μοναδικό θέαμα και προσδίδει ένα ιδιαίτερο στοιχείο στο χώρο, είναι πρωτότυπο και διαθέτει ξεχωριστό στυλ, αφού τα υλικά που μπορείς να χρησιμοποιήσεις για την εξωτερική του διακόσμηση είναι πολλά, το καθένα έχει τη δική του οπτική, αλλά η προσωπική πινελιά που θα επιλέξεις να βάλεις στο ενεργειακό τζάκι είναι αυτή που θα το κάνει να ξεχωρίζει! Η ενεργειακή σόμπα ξύλου από άποψη αισθητικής είναι λιγότερο πρωτότυπη, η εξωτερική της διακόσμηση είναι πιο λιτή και απλή. Ωστόσο, δίνει στο χώρο σου έναν αέρα από τα παλιά, αναβιώνοντας στιγμές του παρελθόντος και παρέχοντας το μοναδικό αίσθημα της θαλπωρής και της ζεστασιάς που πρέπει να έχει κάθε σπίτι. Διαθέτει ένα vintage στοιχείο που είναι πλέον η νούμερο 1 τάση της μόδας.

2. Το ενεργειακό τζάκι διαθέτει υψηλή απόδοση και είναι ένας ιδιαίτερα αποτελεσματικός εναλλακτικός τρόπος θέρμανσης. Συγκεκριμένα, η ενεργειακή απόδοση ενός ενεργειακού τζακιού φτάνει το 80%. Αυτό σημαίνει πως το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειας που παράγει γίνεται θέρμανση για το χώρο σου και δε χάνεται. Επιπλέον, δε χρειάζεται να καταναλώσεις μεγάλο αριθμό καυσόξυλων για να ζεσταθείς, γεγονός που καθιστά το ενεργειακό τζάκι μία ακόμη καλύτερη λύση στο πρόβλημα της θέρμανσης. Όσον αφορά στην ενεργειακή σόμπα ξύλου, η απόδοση φτάνει το ποσοστό του 80-89%. Οι ξυλόσομπες έχουν μεγάλη απόδοση σε KW, καθώς η καύση ενός κιλού ξύλου σε χρονικό διάστημα μιας ώρας παράγει 4-4,7 KW. Σχετικά με την αερόθερμη σόμπα πέλλετ, παρουσιάζει βαθμό απόδοσης μέχρι και 92%. Οι αερόθερμες σόμπες πέλλετ προορίζονται για τη θέρμανση ενιαίων χώρων και σε γενικές γραμμές μπορείς να υπολογίζεις ότι απαιτείται ονομαστική ισχύς 1 KW για κάθε 8  τετραγωνικά μέτρα. Ανάλογα με την περίπτωση (πχ. μεγάλος όγκος δωματίου λόγω μεγάλου ύψους) υπάρχουν αποκλίσεις, τις οποίες θα πρέπει να λάβεις υπόψη. Όπως και στην περίπτωση των αερόθερμων σομπών pellet, η ισχύς των σομπών καλοριφέρ κυμαίνεται από 85% – 90% και το κόστος ανά kWh ενέργειας είναι το ίδιο. Ένας γενικός κανόνας που ισχύει τόσο στο ενεργειακό τζάκι όσο και στις ενεργειακές ξυλόσομπες είναι πως δεδομένου των σωστών υλικών που έχουν χρησιμοποιηθεί και της συντήρησης που γίνεται θα έχετε τη μέγιστη θερμική απόδοση.

3. Η κατασκευή του ενεργειακού τζακιού σε σύγκριση με την ενεργειακή σόμπα είναι σαφώς ακριβότερη, αλλά πολύ σύντομα γίνεται απόσβεση των χρημάτων, λόγω της μεγάλης εξοικονόμησης θερμικής ενέργειας. Η επιλογή είναι δική σου ανάλογα με τον οικονομικό σου προϋπολογισμό και τις ανάγκες του χώρου σου.

4. Σχετικά με τα ενεργειακά τζάκια, οι εστίες τζακιών είναι πιο ευρύχωρες στα ξύλα που δέχονται (75 – 80 cm), ενώ οι ξυλόσομπες δέχονται μικρότερα ξύλα.

5. Αναφορικά με τη θέση που καταλαμβάνουν, ένα τοποθετημένο τζάκι καταλαμβάνει εμβαδόν περίπου 1,5 τ.μ, ενώ μία ενεργειακή σόμπα μόλις 0,5 τ.μ.

6. Από πρακτικής άποψης το ενεργειακό τζάκι σε μία μελλοντική μετακόμιση είναι αδύνατον να μετακινηθεί, ενώ η ενεργειακή σόμπα μεταφέρεται εύκολα, οπότε είναι μία πιο ευέλικτη λύση ειδικά αν έχεις μία προσωρινή κατοικία.

 

7. Τόσο το ενεργειακό τζάκι όσο και η ενεργειακή σόμπα, διαθέτουν σύστημα ρύθμισης του οξυγόνου που παίρνει η καύση. Με τον τρόπο αυτόν δίνεται η δυνατότητα να έχουμε τον πλήρη έλεγχο της καύσης και να αυξομειώνουμε κατά βούληση την κατανάλωση του ξύλου, ανάλογα με τις ανάγκες θέρμανσης του χώρου μας. Επιπλέον, εκτός από το οικονομικό του θέματος, οι ενεργειακές εστίες βοηθούν και το περιβάλλον, διότι η ατμοσφαιρική ρύπανση λόγω της αποτελεσματικής καύσης είναι σαφώς λιγότερο επιβαρυντική για το περιβάλλον.

 

Συμπερασματικά, θα λέγαμε πως τα ενεργειακά τζάκια και οι ενεργειακές σόμπες ξύλου και pellet μπορούν να αποτελέσουν μία αποτελεσματική λύση όχι μόνο φέτος, στην καρδιά της ενεργειακής κρίσης, αλλά μακροπρόθεσμα και για τους επόμενους χειμώνες. Ούτε η συζήτηση γύρω από αυτούς τους δύο τρόπους θέρμανσης είναι τυχαία, μα ούτε και η όλο και αυξανόμενη ζήτηση. Εσύ το έχεις σκεφτεί; Τι από τα δύο άραγε θα επιλέξεις;

 

Μείνετε κοντά μας για να μάθετε και άλλες χρήσιμες συμβουλές για να κρατάτε πάντα το σπίτι σας ζεστό και να αναδείξετε τον χώρο σας με τον καλύτερο τρόπο!

 

Η ομάδα της Πετροεμπορικής