Μετατρέψτε το υπνοδωμάτιο σας σε master suite

Το υπνοδωμάτιο είναι ο προσωπικός μας χώρος και χρόνος και γι’ αυτό πρέπει να φροντίζουμε να είναι ένα μέρος του σπιτιού που μας εμπνέει και μας ηρεμεί.

Η σύγχρονη τάση σήμερα παύει να θέλει το υπνοδωμάτιο ως ένα σταθμό βραδινού ύπνου και μόνο, αλλά ως τον χώρο όπου μπορείς να πιεις τον πρωινό σου καφέ διαβάζοντας την εφημερίδα σου ή κάνοντας scroll down στο tablet σου ή ακόμα καλύτερα αγναντεύοντας απλά έξω από το παράθυρο σου λίγο πριν ξεκινήσεις τη μέρα σου. Εκτός αυτού, σίγουρα έχει λείψει σε όλους μας η διαμονή σε μία σουίτα ενός πολυτελούς ξενοδοχείου κάνοντας διακοπές. Γι’ αυτό λοιπόν γράψαμε αυτό το άρθρο, προκειμένου να σου προτείνουμε τρόπους με τους οποίους μπορείς να φέρεις την master suite στο υπνοδωμάτιο σου και η αίσθηση της ηρεμίας και της ξεκούρασης των διακοπών να υπάρχουν σίγουρα για αρκετές ώρες στην καθημερινότητα σου.

Ανακαίνιση υπνοδωματίου

Πλακάκι στο κεφαλάρι

Το πλακάκι σταματάει πλέον να μας παραπέμπει μόνο στους χώρους του μπάνιου, της κουζίνας και του πατώματος. Η νέα τάση αξιοποιεί το πλακάκι στον τοίχο του υπνοδωματίου. Μπορείτε να επενδύσετε τον τοίχο πίσω από το κρεβάτι με πλακάκια σε ότι σχέδιο σας αρέσει και θεωρείτε ότι ταιριάζει. Αν δεν έχετε κεφαλάρι, μπορείτε να επενδύσετε ολόκληρο τον τοίχο που είναι πίσω από το κρεβάτι. Εάν το κρεβάτι σας έχει κεφαλάρι, μπορείτε είτε να επενδύσετε ολόκληρο τον τοίχο πίσω από αυτό είτε να βάλετε πλακάκι το οποίο θα συνεχίζει προς τα πάνω συμμετρικά με τη διάσταση που καταλαμβάνει το κεφαλάρι. Μπορείτε να συνδυάσετε είτε πλακάκια vintage, μονόχρωμα, μπαρόκ, ακόμα και πλακάκια πισίνας. Αν θέλετε μία πιο ζεστή ατμόσφαιρα μία ιδανική επιλογή είναι πλακάκια τύπου ξύλου.

Εξίσου, ένα ωραίο αποτέλεσμα θα δώσει στο υπνοδωμάτιο σας η επένδυση του τοίχου με πέτρα. Ωστόσο, η πέτρα εκτός από το πολύ όμορφο και αρχοντικό αποτέλεσμα που δίνει στο χώρο, είναι αρκετά ωφέλιμη στη θερμοκρασία ενός χώρου λειτουργώντας με μονωτικό τρόπο, διατηρώντας τη ζέστη το χειμώνα και τη δροσιά το καλοκαίρι. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είτε πιο ανοιχτόχρωμη πέτρα αν το υπνοδωμάτιο σας είναι μικρό, είτε πιο σκούρα απόχρωση αν το υπνοδωμάτιο σας είναι σχετικά μεγάλο.

Ανακαίνιση υπνοδωματίου

Μαρμάρινα κομοδίνα

Εάν είστε λάτρεις του μίνιμαλ, και όχι μόνο, τότε η ιδέα μαρμάρινων κομοδίνων σε συνδυασμό με ένα μαρμάρινο πάγκο κρεβατοκάμαρας, που όλοι χρειαζόμαστε άλλωστε, σίγουρα θα σας δώσει το αποτέλεσμα που ονειρεύεστε. Μπορείτε να τα συνδυάσετε είτε με ξύλινα πορτατίφ πάνω στα κομοδίνα ή να αφήσετε την επιφάνεια του μαρμάρου άδεια, προς εξοικονόμηση χώρου, και να τοποθετήσετε μεταλλικές απλίκες στον τοίχο πάνω από το κάθε κομοδίνο.

Ανακαίνιση υπνοδωματίου

Επίσης, αν είστε από τους τυχερούς που το υπνοδωμάτιο σας διαθέτει παράθυρο με εσωτερικό περβάζι τότε μπορείτε για να έχετε ένα πιο αρμονικό αποτέλεσμα να επενδύσετε με μάρμαρο το περβάζι και να το διακοσμήσετε είτε με κάποιο πράσινο φυτό εσωτερικού χώρου είτε με τεχνητά φυτά όπως pampas grass σε ένα απλό χρωματιστό διάφανο βάζο. Αν θέλετε το μάρμαρο να συνδέει περισσότερα σημεία του χώρου, τότε η προσθήκη ενός πράσινου φυτού εσωτερικού χώρου σε μαρμάρινη γλάστρα της ίδιας απόχρωσης μαρμάρου, θα σας δώσει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Δώστε έμφαση στο φωτισμό και στα υφάσματα

Ο φωτισμός ενός χώρου αποτελεί βασικό παράγοντα για τη διάθεση που μας δημιουργεί όταν βρισκόμαστε σε αυτόν. Το φως στο υπνοδωμάτιο θέλουμε να είναι ήσυχο και να δημιουργεί αίσθημα ευεξίας. Μια διαχρονική επιλογή είναι ο πολυέλαιος. Παρ’ όλο που οι πολυέλαιοι παλιά συνδυάζονταν με ένα πιο κλασικό στυλ διακόσμησης, πλέον υπάρχει τεράστια ποικιλία για να διακοσμήσετε το χώρο σας ανάλογα με το στυλ του υπνοδωματίου σας.

Μία πρόταση αποτελούν οι κρυστάλλινοι πολυέλαιοι σε συνδυασμό με λευκά υφάσματα και κουρτίνες έτσι ώστε να έχετε ένα πιο μίνιμαλ αποτέλεσμα και ο φωτισμός να είναι ο πρωταγωνιστής της διακόσμησης. Για μία πιο ζεστή ατμόσφαιρα μπορείτε να προσθέσετε βελούδινα μαξιλάρια σε γήινες αποχρώσεις. Μία εναλλακτική επιλογή, αντί κρυστάλλινου πολυελαίου, είναι ένας πολυέλαιος με χάντρες και πέρλες. Ωστόσο, εάν είστε λάτρεις του boho στυλ υπάρχει μεγάλη ποικιλία σε πλεκτούς πολυελαίους συνδυάζοντας τους με πράσινα φυτά εσωτερικού χώρου σε πλεκτά καλάθια.

Εάν πάλι σας αρέσει να κάνετε συνεχώς αλλαγές στο υπνοδωμάτιο σας και να παίζετε με διάφορα στυλ τότε μία σίγουρη επιλογή που ταιριάζει με όλα είναι ο ξύλινος πολυέλαιος.

Ανακαίνιση υπνοδωματίου

Τζάκι με τζακούζι στο υπνοδωμάτιο

Ο όρος του master suite έχει βγει πλέον από τα όρια του ξενοδοχείου και αυτό γίνεται φανερό από το γεγονός ότι οι αρχιτέκτονες εντάσσουν στα σχέδια τους ολοένα και περισσότερο τζάκι με τζακούζι στις κρεβατοκάμαρες. Η αναμονή των διακοπών για να μείνετε στη σουίτα του αγαπημένου σας ξενοδοχείου παύει να υφίσταται εφόσον η master σουίτα είναι στο σπίτι σας καθημερινά. Το τζάκι μόνο ηρεμία και ενότητα μπορεί να φέρει πόσο μάλλον όταν συνδυάζεται με ένα τζακούζι ίδιου υλικού το οποίο θα σας προσφέρει περισσότερες στιγμές χαλάρωσης. Ειδικότερα αν είστε από τους ανθρώπους που τους αρέσει να κοιμούνται στο σαλόνι βλέποντας τη φωτιά να σβήνει, τότε η ιδέα της διακόσμησης ενός τζακιού στο υπνοδωμάτιο δημιουργήθηκε για εσάς. Ανάλογα με το στυλ που θέλετε να ακολουθήσετε, μπορείτε να επιλέξετε το υλικό της πέτρας, αν σας αρέσει το πιο παραδοσιακό στυλ ή το εξίσου δημοφιλές μάρμαρο ή γρανίτη αν θέλετε να δώσετε στο χώρο μια αίσθηση πολυτέλειας. Για ακόμα καλύτερη θέα αλλά και για πιο οικονομική θέρμανση μπορείτε να προτιμήσετε ενεργειακό τζάκι.

Ανακαίνιση υπνοδωματίου

Επιπλέον, αν θέλετε η αγαπημένη σας γωνία να είναι στο τζάκι του υπνοδωματίου σας, τότε μπορείτε φυσικά να προσθέσετε μία άνετη πολυθρόνα με ένα μικρό τραπεζάκι, ώστε να απολαμβάνετε τον πρωινό σας καφέ ή ένα ποτήρι κρασί για τις πιο βραδινές ώρες.

Ανακαίνιση υπνοδωματίου

Ντύστε το δάπεδο με πλακάκια τύπου ξύλου

Αν αγαπάτε το ξύλινο δάπεδο, αλλά σας ανησυχεί η συντήρηση του στο χρόνο, τότε τη λύση έρχεται να δώσει με ένα ακόμα πιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα το πλακάκι τύπου ξύλου χωρίς να υπάρχει καμία διαφορά στην όψη από το φυσικό ξύλο. Σίγουρα όλοι το έχουμε δει κάπου και το έχουμε θαυμάσει. Η επιλογή πλακιδίων τύπου ξύλου αντί ξύλινου δαπέδου μόνο οφέλη μπορεί να έχει ειδικά μακροπρόθεσμα, καθώς δεν έχουν ιδιαιτερότητες ως προς τη συντήρηση τους, είναι πιο ανθεκτικά και δεν δημιουργούνται σημάδια πάνω σε αυτά. Επιπλέον, υπάρχει τεράστια ποικιλία όσον αφορά το χρώμα που μπορείτε να επιλέξετε ανάλογα το στυλ που σας αρέσει. Φυσικά, δεν γίνεται να μην αναφερθώ στη θετική συμβολή που έχουν τα πλακάκια στη διατήρηση της θερμότητας.

Επιπλέον, αν θέλετε να φαίνεται πιο αριστοκρατικό το δάπεδο σας προτιμήστε την τοποθέτηση πλακιδίων τύπου ψαροκόκαλο. Είτε είστε λάτρεις του minimal, του κλασσικού, του vintage ή του boho το ψαροκόκαλο θα ταιριάξει απόλυτα με το στυλ του υπνοδωματίου σας και θα σας εντυπωσιάσει.

Με βεβαιότητα μπορούμε να πούμε ότι υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι να μεταμορφώσουμε σήμερα το υπνοδωμάτιο μας σε κάτι πιο εντυπωσιακό από master σουίτα. Οι ιδέες και οι τρόποι είναι άπειροι. Φυσικά αν θέλετε περισσότερες συμβουλές μπορείτε πάντα να επικοινωνείτε με την διακοσμήτρια και interior designer Κατερίνα Φραγκιαδουλάκη.

Γράφει η

Κατερίνα Φραγκιαδουλάκη Interior Designer