Μωσαϊκό, η επιστροφή του

Κάποτε αποτελούσε μια πιο εύκολη και οικονομική λύση. Σήμερα έρχεται να δώσει στυλ, άποψη και χαρακτήρα στο χώρο σου.

Αυτό είναι το μωσαϊκό που σίγουρα ο καθένας από εμάς χρειάστηκε να γνωριστεί μαζί του μία φορά στη ζωή του.

Μπορεί να το έχεις στο μυαλό σου ως μια ανάμνηση από το φοιτητικό σου σπίτι, από το σπίτι της γιαγιάς ή ακόμα και από το πατρικό μας και σίγουρα θα είχες πει πως ποτέ δεν θα το επιλέξεις στο δικό σου σπίτι. Έλα όμως που ήρθε η ώρα να φτιάξεις το δικό σου χώρο σήμερα και εν έτει 2021 η ιδέα του μωσαϊκού σε σαγηνεύει κι ούτε που θα το σκεφτείς να μην το επιλέξεις.

Η σημερινή τάση, γνωστή σε όλους μας και εμπνευσμένη από  το μωσαϊκό των 70’s, 80’s, 90’s διαφέρει αρκετά από τις όψεις εκείνης της περιόδου και μας συστήνεται ως πλακάκι terrazzo. Το μωσαϊκό παύει πλέον να μας θυμίζει παλιά διαμερίσματα στα αστικά κέντρα των μεγαλουπόλεων ή τουλάχιστον πλέον μας τα θυμίζει με ένα πολύ πιο νοσταλγικό τρόπο  αποδεικνύοντας σήμερα τη διαχρονική του αξία.

Βέβαια το μωσαϊκό κουβαλάει τη δική του ιστορία και η ιστορία αυτή δεν τοποθετείται χρονολογικά στις δεκαετίες που εμείς το πρωτογνωρίσαμε. Μια από τις αρχαιότερες τεχνικές στον κόσμο, καταγόμενη από τη Μέση Ανατολή 9000 χρόνια πριν,  που κατάφερε να διαδοθεί στους αιώνες και να αξιοποιηθεί με ιδιαίτερο ζήλο από πολλούς λαούς και κυρίως τους Ενετούς το 15ο αιώνα.

Η τεχνική παραμένει ίδια όπως και τα υλικά, αλλά τα μοτίβα αλλάζουν και πρωταγωνιστούν. Οι ψηφίδες γίνονται άλλοτε μεγαλύτερες κι άλλοτε πολύ μικροσκοπικές, άλλοτε σε χρώματα συγγενή μεταξύ τους κι άλλοτε πολύχρωμα. Η πολυχρωμία, τα διαφορετικά μοτίβα και οι διαστάσεις τους σου δίνουν τη δυνατότητα να παντρέψεις το terrazzo με το στυλ που σε εκφράζει. Ρετρό, minimal, vintage, κλασσικό ή πιο alternative, έρχονται να συναντηθούν με την τεχνική αυτή και να δώσουν ένα μαγευτικό αποτέλεσμα.

Να τονίσω πως δεν αναφέρομαι μόνο στο δάπεδο, καθώς η τάση του terrazzo έχει ξεπεράσει κατά πολύ τις προσδοκίες μας και έχει καταφέρει να κυριαρχήσει κυριολεκτικά παντού. Πλέον, το συναντάμε όχι μόνο στο δάπεδο αλλά σε τοίχους, πολλούς ή μεμονωμένα σε έναν, σε διακοσμητικά αντικείμενα και έπιπλα. Αποτελεί εξαιρετική πρόταση για να ντύσεις ολόκληρο το μπάνιο σου ή μόνο τη μπανιέρα και το νιπτήρα σου.

Φυσικά δε θα μπορούσα να μην αναφέρω πόσο όμορφη εικόνα θα μπορούσες να δημιουργήσεις στην κουζίνα  επενδύοντας την με πλακάκι terrazzo,  είτε ολόκληρη είτε σε μεμονωμένα σημεία.

Στο σαλόνι σου προτείνω να τολμήσεις να επενδύσεις ένα τοίχο με πλακάκι terrazzo, στην τραπεζαρία σου συστήνω ανεπιφύλακτα να το αξιοποιήσεις στο δάπεδο. Γενικά, πάει παντού, οπουδήποτε μπορείς να φανταστείς.

Προφανώς, δεν ξέχασα το υπνοδωμάτιο και μιας που είχαμε μιλήσει σε προηγούμενο άρθρο για το υπνοδωμάτιο, ευκαιρία με αφορμή το σημερινό μας θέμα να σου προτείνω ακόμη μία ιδέα για να δώσεις πολυτέλεια στην κρεβατοκάμαρα σου. Θυμάσαι την πρόταση για πλακάκι στο κεφαλάρι; Ε αυτό το πλακάκι μπορεί να είναι terrazzo, το αποτέλεσμα μοναδικό και σίγουρα διαχρονικό πλέον. Ναι, διαχρονικό, γιατί αυτή τη φορά το μωσαϊκό ήρθε στην ανανεωμένη του μορφή για να μείνει.

 Πρόσθεσε στα συν του terrazzo τα πρακτικά και ποιοτικά πλεονεκτήματα. Αρχικά, συζητάμε για πλακάκι, επομένως έχουμε να κάνουμε με ένα ανθεκτικό υλικό από το οποίο δεν περνάει η υγρασία και το νερό. Επίσης, αντέχει στο χρόνο χωρίς να χαλάει η όψη του, ενώ συνήθως έχει πολύ λεπτούς αρμούς με αποτέλεσμα να είναι πιο εύκολο στον καθαρισμό του.

Μη στενοχωριέσαι αν είσαι από εκείνους που είχαν μωσαϊκό και το ξύλωσαν, γιατί η νέα τάση είναι αρκετά διαφορετική και με μορφή πλακιδίου, άρα τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να λατρέψεις την τεχνική των 70’s, που έγινε μόδα σήμερα.

Η επιστροφή του μωσαϊκού είναι αρκετά ηχηρή, ήρθε για να μας ταξιδέψει σε μια άλλη εποχή αλλά με μία πιο μοντέρνα και νοσταλγική συνάμα διάθεση.

Περιμένω με ανυπομονησία τα σχόλια και τις εντυπώσεις σας. Είμαι σίγουρη πως ο καθένας και η καθεμία από εσάς θα έχει μια ανάμνηση με φόντο το μωσαϊκό κάποιου σπιτιού. Ελπίζω να ταξίδεψα τη μνήμη σας σε όμορφες εικόνες.

                       Για περισσότερες ιδέες, γνώμες, συμβουλές μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας μέσω της ιστοσελίδας μας με την

interior designer Κατερίνα Φραγκιαδουλάκη.

                                                            Να είστε καλά και μη σταματάτε να ονειρεύεστε!!!

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια της εταιρείας ΠΕΤΡΟΕΜΠΟΡΙΚΗ.Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.