Πλησιάζει Πάσχα, ώρα ν’ ανάψουμε τον ξυλόφουρνο

Η Άνοιξη έφτασε και έπεται το Πάσχα, έτοιμο να μας ενώσει ξανά γύρω από το οικογενειακό τραπέζι, με ηλιόλουστο καιρό και λαχταριστές μυρωδιές από καλοψημένο κρέας.

Ωστόσο, αναμφίβολα το Πάσχα είναι για όλους μας συνδεδεμένο με την ύπαιθρο και γι’ αυτό αξιοποιούμε τον εξωτερικό χώρο του σπιτιού μας, τον κήπο, τη βεράντα μας ή την ταράτσα μας. Αυτό που θέλω να πω είναι, πως δύο παράγοντες καθορίζουν πόσο καλή θα είναι αυτή η μέρα και αυτοί είναι ο καλός καιρός και το καλοψημένο κρέας.

Πώς θα ευχαριστηθεί, λοιπόν, αγαπητοί μου ο ουρανίσκος μας και θα λάμψουν τα πρόσωπα μας στο πασχαλινό τραπέζι που έρχεται; Χωρίς κανένα ενδοιασμό σαν προτείνω να επενδύσετε στη δημιουργία ενός χώρου που θα προορίζεται αποκλειστικά, είτε για το ψήσιμο του αρνιού, είτε για όλες εκείνες τις βραδιές μπάρμπεκιου που όλοι αγαπάμε να οργανώνουμε στο σπίτι μας. Η λύση είναι η δημιουργία μιας σύνθεσης με ξυλόφουρνο στον εξωτερικό χώρο του σπιτιού σας. Αν δεν έχετε αυλή, αυτό καθόλου δε συνιστά πρόβλημα, καθώς ουκ ολίγες είναι οι περιπτώσεις ειδυλλιακών ταρατσών με πέργκολες περικυκλωμένες από μεγάλα καταπράσινα φυτά και πρακτικές συνθέσεις με ξυλόφουρνο.

Συνήθως, στα παλαιότερα χρόνια χτιζόταν ένας αυτόνομος ξυλόφουρνος χωρίς να παρέχει τη δυνατότητα κάποιας άλλης τεχνικής ψησίματος. Σήμερα, μπορούμε να μιλάμε για συνθέσεις, εφόσον η δημιουργία ενός τέτοιου χώρου περιλαμβάνει ξυλόφουρνο και μπάρμπεκιου. Ωστόσο, η σημερινή τάση είναι ότι έχετε μία δεύτερη κουζίνα ουσιαστικά στον εξωτερικό σας χώρο. Προτείνεται δηλαδή η δημιουργία πάγκου από μάρμαρο ή πέτρα προκειμένου να προετοιμάζετε το φαγητό με άνεση κατευθείαν έξω, ενώ είναι πολύ χρηστική λύση, η τοποθέτηση μιας γούρνας από μωσαϊκό, μάρμαρο ή γρανίτη για να μπορείτε να πλένετε τα φαγητά.

Επομένως, έχουμε να κάνουμε με μία εργονομική κατά βάση πρόταση η οποία προσφέρει πάρα πολλά οφέλη. Πόσοι από εσάς, αν όχι όλοι ενοχλήστε από τις μυρωδιές που μένουν αργότερα μέσα στο σπίτι; Πόσες φορές δυσανασχετήσατε με το πήγαινε-έλα μέσα-έξω στο σπίτι για να μαγειρέψετε τα καλούδια σας και να περιποιηθείτε τους καλεσμένους σας χωρίς να λείψει τίποτα από το τραπέζι; Γι’ αυτό λοιπόν, πλέον δίνουμε τη λύση σε όλα αυτά, απομονώνοντας όλη τη διαδικασία του ψησίματος και του σερβιρίσματος στον εξωτερικό χώρο με θέα τον ουρανό και τις λαχταριστές μυρωδιές να γαργαλάνε τη μύτη μας. Έτσι λοιπόν οι καλεσμένοι σας συμμετέχουν στη διαδικασία του ψησίματος, τσουγκρίζοντας όλοι μαζί τα ποτήρια και απολαμβάνοντας γευστικούς μεζέδες. Φυσικά, δεν πρέπει να ανησυχείτε όσον αφορά την αποθήκευση του εξοπλισμού σας, εφόσον όλα τα παραπάνω συνοδεύονται με ντουλάπια για να αποθηκεύετε τα ταψιά σας ή ακόμα και τα σερβίτσια σας.

Αναφορικά με το τεχνικό κομμάτι και την τοποθέτηση, υπάρχουν δύο είδη συνθέσεων, οι έτοιμοι ξυλόφουρνοι και οι χειροποίητοι. Όσον αφορά την πρώτη κατηγορία, η έτοιμη σύνθεση αποτελεί μία πιο οικονομική επιλογή και η διαδικασία είναι πολύ γρήγορη εφόσον τοποθετούνται όλα έτοιμα. Οι χειροποίητη σύνθεση ξυλόφουρνου χτίζεται και δημιουργείται εξ αρχής στο χώρο σας, με ιδιαίτερη τεχνοτροπία και έμφαση στη λεπτομέρεια. Τα θετικά ενός χειροποίητου ξυλόφουρνου είναι ότι σας δίνει τη δυνατότητα να τον προσαρμόσετε στις ανάγκες του χώρου και στις διαστάσεις που επιθυμείτε. Εάν επιλέξετε την τοποθέτηση ενός έτοιμου ξυλόφουρνου, τότε υπάρχει η δυνατότητα να τον τοποθετήσετε μόνοι σας με ειδική πυρίμαχη κόλλα, είτε το αναλαμβάνει ειδικός τεχνίτης για να το τοποθετήσει με μείγμα από πυροτσιμέντο και πυρόχωμα.

Όλοι ονειρευόμαστε μία όμορφη εξωτερική γωνία στο σπίτι μας, την οποία θα μπορούμε να γεμίζουμε με κόσμο που θα συνοδεύει τις καλοκαιρινές μας βραδιές, με καλό κρασί,γευστικούς μεζέδες, συζητήσεις και γέλια μέχρι αργά. Ειδικά την εποχή που διανύουμε αυτές οι βραδιές είναι κάτι που σίγουρα μας έχει λείψει και έχουμε εκτιμήσει περισσότερο από ποτέ. Το σίγουρο είναι πως το σπίτι σας μετά από μία τέτοια αλλαγή θα είναι το κέντρο ένωσης ολόκληρης της παρέας και της οικογένειας. Απλά τολμήστε το ή όπως λένε και αλλού Just do it!!!

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της ιστοσελίδας μας και των social media με την Κατερίνα Φραγκιαδουλάκη, interior designer της επιχείρησης για να σας δώσει περισσότερες προτάσεις και να λύσει όλες σας τις απορίες.

Σας χαιρετώ και να αξιοποιήσετε όμορφα τις ανοιξιάτικες μέρες που έρχονται!